Ti år med frivillig hjælp - Bstj2019

Gå til indhold

Ti år med frivillig hjælp

Artikler
Ti år med frivillig hjælp
I disse måneder er det ti år siden, at en række initiativrige mennesker i Hørning Kommune satte sig sammen for en udvikle en ide. En vision om man vil, der gik ud på at styrke og i visse forhold forbedre det frivillige arbejde i kommunen. Resultatet blev Den frivillige besøgs- og hjælpetjeneste i Hørning.
- I starten var vi 22 frivillige i besøgstjenesten. At vi kom så godt fra start, skyldes den velvillighed vi fik fra foreningerne, præsterne og ikke mindst kommunen, der gav os 15.000 kr. til etableringsudgifter og 30.000 til drift det første år. For dem købte vi kopimaskiner, stempler, kuverter og så fik vi udviklet en folder med et flot logo, så folk kunne se, hvad vi lavede, siger Lily Jensen, der var formand for besøgstjenesten i mange år, og desuden fungerede som sekretær fra begyndelsen.
Flere organisationer, der i blandt Ældre Sagen og Røde Kors, havde allerede en besøgstjeneste, da det nye initiativ kom på benene. De havde dog det samme problem. Det kneb med at skaffe frivillige. Efter en stor indsats fra foreningens første formand Musse Hübsmann blev de forskellige tilbud samlet under Den frivillige besøgstjeneste.
- Hovedtanken var, at man gennem et samarbejde mellem kommunens foreninger ville stå stærkere, ville være i stand til at få et større apparat til at fungere og at få flere interesseret i det frivillige arbejde. Og vi kan i dag opleve, hvordan det hårde arbejde, der blev gjort for ti år siden, har udviklet sig til en vellykket hjælpetjeneste, siger besøgstjenestens nuværende formand Karen Inger Rasmussen.
I dag kan den frivillige besøgstjeneste tilbyde hjælp med besøgstjeneste, ledsagerordning, telefontjeneste, bisidderordning, demensaflastning, ældre hjælper ældre, holde i hånd og en samværsgruppe. Der er dog brug for nye frivillige, hvis besøgstjenesten skal oprette holde det høje niveau.
Der er i dag cirka 60 personer, der på en eller anden mådestiller sig til rådighed som hjælper, men vi har i de senere år haft en lille nedgang. Det skyldes, at mange af de frivillige har været med i alle ti år, så nu begynder det at knibe med kræfterne. Vi kunne derfor godt ønske os, at der var flere, der synes, at de havde en time eller to til rådighed engang imellem, siger Karen Inge Rasmussen.
Og i følge de to ildsjæle, så vil behovet for en velfungerende besøgstjeneste stige i de kommende år.
- Behovet er blevet større gennem årene og vil fortsætte med at stige. De unge har jo så travlt nu om dage, siger den tidligere formand Lily Jensen.
Og den nuværende formand Karen Inger Rasmussen er hurtigt til uddybe, hvilke udfordringer besøgstjenesten står over for:
- Der vil stadig være et behov for os om ti år. Det vil så være en af vores opgaver at finde ud af, hvilke nye tilbud, der bliver brug for i fremtiden. Vi har hele tiden nye ting på papiret, siger hun.
Det kommende jubilæum bliver fejret til foreningens generalforsamling 27. februar, kl. 15 i Sognegården i Hørning.


Kildehenvisning: Uge-Bladet, Søren Sohn.
Tilbage til indhold