Aksel & Aksel - Bstj2019

Gå til indhold

Aksel & Aksel

Artikler
Handymænd med både snilde og hjerte

Hver fredag sidder frivillige ældre klar til at hjælpe andre ældre i Hørning med praktiske gøremål. Det er gratis service med stor værdi for både giver og modtager.

Aksel Ebbesen (med briller) og Aksel Jørgensen er frivillige handymænd. De tager ud og hjælper ældre med alt fra at hænge en lampe op og skrue en pære i til at køre et klædeskab på genbrugsstationen.

Artiklen er skrevet af Birgit Søes Rasmussen og bragt i Kristelig Dagblad den 12. marts 2013. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

Det er fredag formiddag, og makkerparret Aksel & Aksel sidder i Hørning Sognegård mellem Aarhus og Skanderborg og venter på opkald fra ældre, der har brug for at få hængt en lampe op, en pære skruet i, renset en tilstoppet vask eller noget helt fjerde. Den slags småopgaver, som en mand i huset tager sig af. Opgaverne må ikke tage arbejde fra områdets håndværkere.
"Småtterier kan være et problem for dem, der ikke kan. For en svimmel ældre dame kan det være en uoverskuelig opgave at kravle op på en stol og selv skrue en pære i," forklarer Aksel Jørgensen på 73 år, som indtil pensioneringen arbejdede som elektronikmekaniker.
86-årige Aksel Ebbesen, frivillig handymand siden starten på ordningen for 15 år siden, er hans faste makker. Aksel Jørgensen kom til for tre år siden.
Makkerpanet har tjansen en gang om måneden. Så vidt muligt tager de ud på opgave sammen. Ældre mennesker kan være glemsomme og komme til at forlægge en ting, som de siden har svært ved at finde igen. Har der så været besøg af en fremmed kan den ældre få den tanke, at den besøgende har taget tingen med sig. Hvis den situation skulle opstå, er det rart at være to til at dokumentere, hvad der er sket under besøget.
Ved større opgaver kan de trække på en eller flere af ordningens otte øvrige frivillige. Det gjorde de for nylig, da de havde sagt ja til at flytte et stort klædeskab ud af en lejlighed og køre det til genbrug.
Trods stor hjælpsomhed siger Aksel & Aksel ikke ja til hvad som helst.
"Vi fik en henvendelse fra byens plejehjem, der havde brug for hjælp til rengøring og vedligehold af 20 rollatorer. Det sagde vi nej til, for det er for stor en opgave, som vi heller ikke synes er en frivillig opgave. Plejehjemmet har også forhørt sig angående vedligehold af de små haver, der hører til nogle af plejeboligeme. Der findes anlægsgartnere, der tager sig af den slags, så også her måtte vi sige nej. Vi mærker, at Skanderborg Kommune skal spare," siger Aksel Ebbesen, der er tidligere mekaniker.
Hver eneste frivillige tjenesteydelse bliver omhyggeligt noteret ned i en sort og rød kinabog. I årenes løb er det blevet til fire tætskrevne notesbøger.

Aksel & Aksel kan lidt af hvert, mens andre frivillige er mere specialiserede. En tidligere lærer er for eksempel god til at indstille fjernsynskanaler og til computerproblemer. Det tager han sig af.
Lige nu er telefonen stille, men det gør ingenting, for så hygger de to ældre herrer sig med en kop kaffe, mens de ordner hele verdenssituationen. Andre gange får de en snak om gamle dage, hvor de var naboer på Rosenvænget i Hørning. Det var de i mere end to årtier, og Aksel Jørgensen husker tydeligt den dag, ægteparret Ebbesen flyttede ind i huset ved siden af. Det
var den 11. marts 1970, og samme dag som Aksel Jørgensen blev far for første gang. Ægteparrene kom godt ud af det med hinanden. De sås privat og mødtes også til sommerfester og andre arrangementer på vejen.
"Men så flyttede han jo, det fjols," siger Aksel Jørgensen med et afvæbnende smil til sin tidligere nabo.
Der skete nemlig det, at Aksel Ebbesen mistede sin kone, og da han senere fandt sig en ny livsledsager, ønskede parret at starte på en frisk et andet sted i byen i et lidt mindre hus. Aksel Jørgensen blev alene for snart 10 år siden. Han bor stadig på Rosenvænget.
Aksel & Aksel kan lide at give andre en hjælpende Hånd, og så længe helbredet ellers holder, har de tænkt sig at fortsætte.
"Og så håber vi da selvfølgelig, at der også kommer en og hjælper os, den dag vi ikke kan mere," siger Aksel Ebbesen.
Trods sin høje alder har han for nylig engageret sig i endnu et frivilligt hverv. Han er kommet med i Ledsagetjenesten, der er et tilbud til ældre, der har behov for ledsagelse til læge, sygehus, tandlæge og frisør. Aksel Ebbesen har fulgt en dårligt gående kvinde til frisør, og han har ledsaget en dement mand til tandlæge i Skanderborg.
Den frivillige Besøgs- og hjælpetjeneste i Hørning er velorganiseret med et net af forskellige tilbud og mange frivillige. Ud over de allerede nævnte tjenester er der tilbud om besøgstjeneste, telefontjeneste, demensaflastning, samværsgrupper for mennesker, der har mistet, og bisidder- og vejledertjeneste. Tilbuddene er etableret i et samarbejde mellem kommunen, flere præster, Ældre Sagen, Røde Kors, Seniorrådet, et lokalcenter og Kræftens Bekæmpelse.
Tilbage til indhold